A gyengéd óriás

 

Az ír farkaskutya, ahogy én látom

A gyengéd óriás

  

              Az ír farkaskutya a világ legnagyobb termetű kutyája. Standardja szerint megjelenésében egyesíti a nagyságot, a súlyt, a tömeget, az eleganciát és a könnyedséget. Amilyen gigantikus és tekintélyt parancsoló megjelenésű ez a kutya, olyan gyengéd és kedves a jelleme. Igazi úriemberként sohasem ugat feleslegesen. Nyugodt, türelmes és szeretetre méltó. Az angol „gentle giant” (gyengéd óriás) kifejezésnél keresve se találhatnánk rá jobbat.

                Már a római elbeszélésekben, mítoszokban és mondákban is előfordulnak „írországi kutyák”, „ír agarak” és „ír farkaskutyák” (Irish Dogs, Greyhounds of Ireland, Wolfdogs of Ireland). A mai Írország területén élő kelták már 2000 évvel ezelőtt tenyésztettek nagy, szálkás szőrű vadászkutyákat. Az ír agarak részt vettek a skót szarvasagár kialakulásban is. Ezek a rendkívüli megjelenésű kutyák évszázadokon át értékes ajándéknak számítottak Európa uralkodói körében, sőt, Perzsiában és Indiában is.

 

 

                A farkaskutyákat farkas, szarvas, jávorszarvas és vaddisznó vadászatára használták, amelyben Írország bővelkedett. Törvény szerint csak királyok, nemesek és költők birtokolhatták. Az ír farkas tulajdonosoknak talán eszébe juthat az a kép is, mikor a középkori várakban ezek a tekintélyes kutyák a kandalló előtt melegedtek. A XV. században minden grófságban kötelező volt 24 farkasebet tartani, hogy megvédjék a parasztok nyájait a farkasoktól. Amikor azonban elterjedtek a lőfegyverek, már ezekkel tartották távol a vadakat, így a legfőbb zsákmányukról elnevezett farkaskutyák is szinte teljesen eltűntek. A XVII. században túlzott exportjuk miatt annyira lecsökkent az állomány, hogy az ír parlament 1652-ben határozatot hozott, amely megtiltotta az ír farkaskutya kivitelét. Ez az intézkedés egy ideig segített megőrizni az állatlétszámot, de a farkasok fokozatos eltűnése, és az állandó külföldi kereslet a XVII. század végére szinte kihalásig csökkentette számukat.

                A XIX. században, az Írországban feltámadt nemzettudat a fajta iránti érdeklődést is felkeltette. Az ír farkaskutya az ír és kelta kultúra szimbólumává vált. Ebben az időben kezdte G. A. Graham kapitány -a fajta rajongója- összegyűjteni Írország távoli zugaiban még megtalálható farkaskutya típusú példányokat. Ezeket végül skót szarvasagarakkal, illetve orosz agarakkal és német dogokkal keresztezve, körülbelül 20 év alatt sikerült elérnie az elképzeléseinek megfelelő példányt. Az ír farkaskutya jelleme, nagysága, és típusa rögzült. Az 1879. évi kiállításán az Ír Kennel Klub külön osztályt írt ki az ír farkasoknak, és 1885-ben a fajtaklubot is megalapították. Az első standardet is ekkor állították össze, ami máig is érvényes.

                   Ha kiállításra viszünk egy kutyát, az első és legfontosabb, hogy az állat külleme, mennyire felel meg a fajtastandardnek. Fontos az imponáló megjelenés, erős izomzatú, erőteljes alkat. Mozgása legyen elegáns, nem túlzottan könnyű, de élénk. Feje legyen hosszú és vízszintes, a magas homlokcsont csak enyhén emelkedik. Harapása lehet ollós, de harapófogós is. A szem sötét. A fül agárszerű rózsafül. Testalkatára legyen jellemző a viszonylag hosszú nyak és törzs, a mellkas nagyon mély és csak mérsékelten széles.  A hasa legyen jól felhúzott, a comb hosszú és izmos, a térd jól szögelt. A csánk alacsony, nem fordul se ki, se befelé. A farok hosszú, enyhén hajlított. Járása szabad és aktív. Szőrzete durva, szálkás. A szemek felett és az állon különösen drótos.

                 Elismert színei a szürke, csíkos, a vörös, a fekete, a tiszta fehér, az őzbarna vagy bármely szarvasagárnál előforduló szín. Minimális marmagasságuk kanoknál 79 cm, a szukáknál 71 cm. Felső határ nincs megszabva. Súlyuk átlagosan kanoknál 67, szukáknál 56 kilogramm. Jellem: „Otthon bárány, vadászaton oroszlán.”

                  Ma az ír farkas ismét nagy tekintélynek örvend, ha nem is akkorának, mint a középkorban. Napjainkban társként és munkakutyaként is tartják. Az ír farkas nem tipikus őrkutya, még ha jelzi is a szokatlan dolgokat. Riasztó mérete elijeszti a nemkívánatos vendégeket, de ha a betolakodó elég elszánt, lehet, hogy még örül is a társaságnak. Kitartó, következetes munkával megtanítható különféle őrző-védő feladatok ellátására. Az angol királyi rendőrségben is alkalmazzák.

Az angol királyi rendőrség szolgálatában

www.greggayden.com/europe05/Irish%20Wolfhound.jpg

 

                 Mivel az agár fajtacsoportba tartozik, sokszor láthatjuk őket coursingen vagy agárversenyeken.

                  Igazi barát. Nagyon szereti otthonát és imád a családi programok középpontjában állni. Szelíd és ragaszkodó, hűséges és kifogástalan modorú. Jelleme békés és bizakodó. Csodálatosan bánik a gyermekekkel. Anya szerint, engem is kitartóan őrzött a babakocsiban Bumbi, s ha valaki a közelembe jött, elég volt csak felállnia. Emlékszem, amikor kiskoromban lovagoltam a hátán, nyúzhattam, téphettem, nem kellett attól tartanom, hogy megharap esetleg csak attól, hogy „szétnyal”.

Csodálatosan bánik a gyerekekkel

www.gotpetsonline.com/pictures-gallery

 

                  Másrészről azonban, a barátságosan csóvált farok felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt kellemetlen élményt okoz, ha rossz helyen állnak. Arra is vigyázni kell, hogy örömében ne ugorjon az ember nyakába, mert könnyen ledöntheti a lábáról. A tulajdonosok tudják, hogy ezért már fiatal korukban le kell őket szoktatni erről a viselkedésről.

 

A hatalmas ír farkas gazdájára támaszkodva.

www.antique-dog-pictures.co.uk/images/sight/irish-wolfhound.jpg

 

                   Nem csak az emberek társaságát kedvelik, hanem más kutyákkal is szívesen időznek. Nekünk Bumbi mellett egy keverék kis kutyánk is van. Ketten véd- és dacszövetségben, elszakíthatatlan párost alkotnak. A macskánkat is nagyon szereti. A mieink rámásznak a hátára, és ott alszanak. Emlékszem mikor kismacskáink születtek, anyjuk helyett anyjuk volt. Nyalogatta őket, vigyázott rájuk, mintha a sajátjai lettek volna. Méreténél fogva, akad némi problémánk vele. Ha elutazunk, barátainkhoz visszük őt, akik nagy, magas kerítésű zárt udvarral rendelkeznek. Akiknek erre nincs lehetőségük, azoknak speciális állatpanziót kell keresniük. Legszívesebben magunkkal vinnénk, de sok szállóban nem szívesen látott vendég, és természetesen szállítása sem egyszerű dolog. Egyszer egy kiállításra mentünk vele és a szállodai szobában este be akart feküdni az ágyamba. Szívem szerint hagytam volna, de nem fértünk el ketten, így kénytelen volt a szőnyeget választani. Hétvégenként, ha sétálni visszük őt, sokan csodálkoznak rajta. Kérdezősködnek, „Ez milyen fajta kutya?”. Nyáron, ha meleg az idő, ki szoktunk ülni a teraszra ebédelni. Pofájával bőven feléri az asztalt, így nem volna nagy probléma számára belenyalnia a tányérokba. Szerencsére, jól nevelt és leszoktattuk róla. A mi kutyánk szuka, és tavaly tavasszal lett három éves, ezért a nyári tüzeléskor egy hozzá hasonló szép kannal befedeztettük Öt gyönyörű kiskutyát ellett. Az infralámpa felhelyezése sem volt egyszerű. Bubu fellökte a lámpát, ha alacsonyan volt, ha pedig magasan, akkor a piciket nem érte a meleg. Pár hétig kint aludtunk vele a garázsban, mert féltünk, hogy valami baj történhet, esetleg ráfekszik a kicsikre. Szerencsére ilyen egyszer sem fordult elő, mert nagyon óvatosan mozgott. Legalább nem kell lehajolni, hogy megsimogathassuk.

                     Semmi sem lesz már ugyanolyan, ha egy ír farkas betette a lábát a család életébe. Egész egyszerűen mások, mint a többi kutya. Megérzik gazdájuk hangulatát, örömét, bánatát. Aki egy ír farkaskutyával osztotta meg az életét, biztosan azt akarja majd, hogy legyen egy második is, hiszen már nem tud meglenni nélküle. Nekünk már itt a harmadik.

 

Tata-Tóvárosi Békés Kennel-Aithir

http://www.irfarkaskutya.hu/progeny.

Baranyi Kata

katebaranyi(at)gmail.comAz ír farkasok érzékeny pontja
Mit kell tudni a könyöktájéki bursitisről.

    

     Kutyáinknál a nyálkatömlők megbetegedései ritkán fordulnak elő, azonban hajlamosító tényezők hatására (nagy testtömeg, kemény talajon való gyakori fekvés) elsősorban a könyök tájéki nyálkatömlő begyulladhat.

    

     A nyálkatömlők többsége nem öröklött, hanem a születés után alakul ki. Jelenlétük, nagyságuk faj, fajta szerint és egyedileg is eltérő lehet. A könyöktájéki nyálkatömlő (bursa subcutanea olecrani) azonban nagy testű kutyáknál mindig megtalálható.

    

     Egy kis anatómia: a nyálkatömlő (bursa synovialis) vékony falú, ovális alakú, lapos zsákocska, melyet laza kötőszövet vesz körül. Zárt üregükben kevés nyúlós és sikamlós folyadék van, így belső felületük könnyen elcsúszik egymáson. Az ízületek szögletein, kemény csontkiemelkedések fölött -így a könyöktájék fölött is- alakulnak ki. Feladatuk, hogy az ízületekre gyakorolt nyomást tompítsák, eloszlassák.


     Az ír farkasok -nagy testű kutyák lévén- hajlamosak a könyöktájék nyálkatömlőjének gyulladására. Az elváltozást helytelenül "teniszkönyöknek", "könyökdaganatnak" nevezik.
Kialakulása történhet gyorsan, heveny módon, egyik napról a másikra, egyszeri traumatikus behatásra, általában egy oldalon, vagy lassan, fokozatosan, idült módon, általában mindkét oldalon.

    

     Az összenyomatások, zúzódások elsősorban a nyálkatömlő belső falát károsítják és gyulladásos savó szaporodik fel üregében. A bursa kitágul és jellegzetes, fájdalmas, lágy vagy hullámzó tapintatú duzzanatot okoz. A heveny tünetek megszűnte után a duzzanat nem mindig szívódik fel, fala megvastagodhat, a környező kötőszövet megszaporodhat. Ezek a tünetek bármely kombinációban előfordulhatnak.

     A nyálkatömlők idült gyulladása szépséghibának számít mindaddig, amíg a duzzanat a felületét borító bőr gyakori sérülésére nem hajlamosít, vagy a kutya mozgását mechanikusan nem akadályozza. Súlyosabb beszámítás alá esik, ha a duzzanat megsérül és gennyes gyulladás  alakul ki.

     Mit tehetünk, ha ír farkasunknál ilyen tüneteket tapasztalunk? Állatorvosunk heveny esetben  a felszaporodott gyulladásos savó leszívásával, majd az üregbe fecskendezett hosszú hatású, koncentrált glükokortikoid oldattal segíthet. A könyök tájékát ezután jól párnázott, feszes kötés alatt kell legalább tíz napon át tartani. Az esetlegesen fellépő helyi keringési zavarokat kötéscserével akadályozhatjuk meg.

     Idült esetben a kötőszövet-szaporulatot a nyálkatömlő falában ill. környékén gyógyszeres beavatkozással nem tudjuk megszüntetni. Ilyenkor indokolt esetben plasztikai műtét végezhető mely a bursa kiirtását és a felszaporodott kötőszövet eltávolítását jelenti. A műtét után a sebgyógyulás hosszadalmas az erős mozgásnak kitett könyöknél és nem mindig gyógyul nyom nélkül. Nem elhanyagolható kockázati tényező, hogy kutyánkat megfosztjuk a könyök alápárnázottságától.

     Gennyes bursitis esetében a nyálkatömlő tartalmát leszívjuk, az üreget átöblítjük és széles hatásspektrumú antibiotikumot fecskendezünk be. A könyökízületre meleg, fertőtlenítő borogatást helyezünk fel.

     A bursitisek minden fajtájának kialakulását csak úgy előzhetjük meg, ha kutyáinknak olyan tartási körülményeket teremtünk, ahol puha, kényelmes fekhelyet tudunk biztosítani.

 

Dr. Baranyi Béla

magánállatorvos